Undi18

Bunga cengkih boleh merawat Covid-19?

Baru-baru ni ada viral isu berkaitan bunga cengkih boleh merawat Covid-19 kan? 

jom ikut thread Dr Samhan di twitter beliau.

Doktor, betul ke wap air bunga cengkih boleh merawat covid? Salah seorang follower saya bertanya memandangkan ramai berkongsi info bunga cengkih boleh merawat covid.

Ada juga yang sebarkan video dimana dikatakan kes covid di India semakin menurun setelah rakyatnya mengamalkan khasiat bunga cengkih. Bunga cengkih, atau cloves adalah rempah ratus yang biasa kita gunakan dalam masakan.

Kebaikan Bunga Cengkih

Bunga cengkih mengandungi Eugenol merencat enzim 5- lipoxygenase. Enzim ini bertanggungjawab dalam penghasilan leukotrienes yang merupakan mediator pelbagai penyakit berkaitan keradangan.

Ini bermakna wap air dari bunga cengkih sangat bagus untuk mengurangkan keradangan dan melegakan simptom seperti batuk, sakit tekak dan selsema.

Tetapi, bunga cengkih TAK BOLEH merawat covid mahupun asma. Setelah menghidu wap air atau minum air rebusan bunga cengkih, simptom memang akan kurang dan hilang tetapi virus covid masih ada.

Bagi pesakit covid-19, kalian boleh minum air rebusan bunga cengkih untuk melegakan sakit tekak dan batuk tetapi tak boleh matikan virus covid tersebut.

Cara yang betul merawat Covid-19

Cara yang betul adalah pesakit covid perlu dikuarantin untuk elak penyebaran kepada orang sekeliling dan pantau simptom.

Jika keadaan semakin teruk, segera dapatkan rawatan di hospital.

Sumber: Dr. Ahmad Samhan

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.